10 Tips om je huis voor de beste prijs te verkopen

Iedereen wil de beste prijs voor hun woning, maar wist je dat er een aantal bewezen trucs zijn waardoor je je woning beter kunt verkopen? Hieronder zijn de tien belangrijkste tips en tricks om je huis beter te verkopen in één artikel samengevat. Alles met als doel om jouw huis voor de beste prijs te verkopen.

Tip 1: Voor hoeveel bied je je huis te koop aan?

Natuurlijk wil je de maximale prijs voor je woning krijgen, maar wat is je woning nu precies waard? Zet je je woning te hoog in de markt, zou je potentiële kopers kunnen afschrikken. Aan de andere kant, als je je woning te laag in de markt zet, zou je zomaar duizenden euro's kunnen mislopen. Zorg er daarom voor dat je van tevoren weet hoeveel je woning waard is. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je woning te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur, wat je zo rond de € 500,- kost. Wanneer je een goede makelaar in de hand neemt zal deze je ook altijd helpen bij het bepalen van de juiste prijs. De prijs hiervan zit bij de meeste makelaars vaak al in hun pakket verwerkt.

Tip 2: Het vinden van kopers voor je woning

Om kopers voor jouw woning te vinden is het is belangrijk om mensen te laten weten dat je je woning te koop aanbiedt. Je eigen sociale netwerk is vaak een goed begin, maar om een echt grote groep aan te spreken moet je je woning op de juiste plekken promoten. De meest belangrijke manier van promoten van je woning is een plaatsing op woningsites zoals Huislijn.nl, Jaap.nl en in het bijzonder: Funda. Voor de meeste woningzoekenden is deze laatstgenoemde hét platform waar hun zoektocht naar hun nieuwe woning begint. Je kan echter niet zelf je woning op Funda plaatsen, alleen gecertificeerde makelaarskantoren mogen dit doen. Als je je woning wil verkopen zonder makelaar kun je bij sommige makelaars een aparte dienst afnemen waar ze voor een paar honderd euro je woning op Funda plaatsen. Wanneer je een makelaar inschakelt is een Fundaplaatsing eigenlijk altijdwel bij het pakket inbegrepen.

Tip 3: Je huis van zijn beste kant laten zien!

Als je je woning wil verkopen wil je je woning natuurlijk van zijn beste kant laten zien. Omdat veel woningzoekers vaak door het aanbod op Funda heen scrollen is het vaak lastig om jouw woning op te laten vallen. Het is daarom belangrijk om goede foto's te maken van alle belangrijke ruimtes van je woning. Denk hierbij niet alleen aan de woonkamer en slaapkamer, maar ook aan bijvoorbeeld de zolder of de binnenkant van de tuinschuur. Je kan natuurlijk zelf foto's maken als je een goede camera hebt en een beetje weet hoe je moet fotograferen, maar wanneer je een professionele fotograaf inhuurt zijn de resultaten vaak veel beter. Als je zelf je woning verkoopt kun je verwachten zo rond de € 150,- kwijt te zijn. Bij de meeste traditionele makelaars (en sommige internetmakelaars) is een professionele fotoreportage inbegrepen in het pakket.

Tip 4: De foto's geven een goed beeld van je woning.

De foto's die je van je woning neemt moeten natuurlijk een goed beeld geven van je woning. Als de foto's zijn gemaakt in een huis dat netjes is, verwachten de kopers dat je huis in dezelfde staat aan te treffen wanneer ze langs komen voor een bezichtiging. Het kan dus niet zo zijn dat de foto's gemaakt zijn in een prachtig opgeruimd huis terwijl wanneer ze op locatie aankomen, ze oog in oog staan met een vloer vol kinderspeelgoed en afvalpapiertjes. Kopers zien vaak meer potentie in een huis wanneer het mooi opgeruimd is en in lijn is met de verwachtingen die ze hebben van je woning door de foto's die ze van tevoren hebben gezien.

Tip 5: Zorg er voor dat je huis in topconditie is!

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet voor je kopers. Daarbij hoef je niet te denken aan grote kosten zoals het aanschaffen van een nieuw interieur, maar eerder aan de kleine dingen. Maak je woning schoon door rondliggende zaken op te ruimen, te stofzuigen en de dweilen. Wat ook goed werkt is om de kleine gebreken van je huis, zover je zelf kunt te maken. Een simpel voorbeeld hiervan is het vastschroeven van een losgeschoten deurklink of eventjes de scharnieren insmeren zodat de deur niet kraakt. Het mooiste aan deze tip is dat het je vrijwel niets kost!

Tip 6: Niet te veel persoonlijke zaken laten slingeren

De kopers komen kijken of ze jouw huis willen kopen. Het werkt dan het beste als je huis er gelikt uit ziet. De meeste mensen ruimen wel op en maken ook netjes hun huis schoon van tevoren, maar een veelgemaakte fout is het niet opbergen van persoonlijke bezittingen. Als het foto's zijn die niet afleidend werken en passen in een neutrale stijl kunnen ze best blijven hangen, maar de papieren tekeningen van je kinderen die met een plakbandje aan de muur zijn bevestigd zijn niet zo interessant voor kopers en kunnen afleidend werken. Deze kun je daarom beter tijdelijk even ergens anders opbergen.

Tip 7: Think outside the box

Om nog even door te gaan over je huis in topconditie brengen: Een veel vergeten iets is alles vlak buiten je woning. Ook je voor- en achtertuin dienen netjes te zijn wanneer je kopers door je woning rondleidt. Het zijn dan vaak de kleine dingen die het hem doen. Denk hierbij aan het mos verwijderen tussen de stenen in de achtertuin, bladeren van de grond afharken of even het gras maaien zodat het er goed bijligt. Al deze kleine dingen zorgen er voor dat je koper je woning meer waardeert en dat leidt dan misschien wel tot een hoger bod!

Tip 8: Licht is alles

Een donkere ruimte spreekt maar weinig mensen aan tijdens een bezichtiging. Een goede belichting oogt prettiger en zorgt er als bijkomend voordeerl ook nog eens voor dat je woning ruimer lijkt. Zorg daarom voor voldoende licht en lichtinval. Hierbij is (echt) natuurlijk licht van buiten beter dan kunstmatig licht. Dus, dat betekent: gordijnen open! Gecombineerd met tip 5 creëert dit een gevoel van ruimte. En meer ruimte in je huis, is nooit verkeerd!

Tip 9: Toptip: Zorg er voor dat je huis lekker ruikt

Zeg nou zelf: Ben je liever in een muffe ruimte, of een ruimte waar alles fris ruikt? Precies, een frisse geur doet wonderen! Onderzoek heeft bewezen dat mensen zich vrolijker voelen, langer blijven hangen en met een positiever gevoel je woning weer verlaten wanneer deze goed ruikt. Dit soort kleine zaken kunnen er voor zorgen dat ze toch voor jouw woning gaan.

Tip 10: Weet wat je zeggen, maar zeg niet te veel

Wanneer je een makelaar inschakelt om de bezichtingen voor je te doen zal hij er voor zorgen dat deze soepel verlopen. Doe je dit echter zelf (wat overigens prima kan) is het belangrijk dat je weet wat je moet zeggen en vooral ook wat je niet moet zeggen. Zeg je te veel, dan hebben de potentiële kopers niet de tijd om zelf goed na te denken en alle indrukken die ze opnemen te verwerken. Praat je te weinig, kunnen kopers informatie mislopen die er voor zou kunnen zorgen dat je woning voor hun interessanter zou worden. Daarom is het goed om van te voren even voor te bereiden wat je precies wil zeggen. Onze tip: weet wat je wil zeggen en zeg niet te veel. Neem daarom de leiding bij het rondleiden in je woning, maar laat de potentiële kopers zelf lekker rondkijken en hun oordeel vormen.


 

Sluiten

Recent bekeken