Welke makelaar past bij mij? Een vergelijking: € 3.500,- / € 1.290,- / € 0,-

Je gaat je huis verkopen. In deze markt een goede keus! Maar, welke makelaar moet je nu kiezen? We hebben daarom de meest voorkomende opties op je huis te verkopen op een rij gezet.

De traditionele makelaar € 3.500,-

De traditionele makelaar neemt het gehele verkoopproces van A tot Z uit handen. Denk hierbij aan de woningopname, de bezichtigingen voor potentiële kopers en het plaatsen van je woning op Funda. Daarnaast zorgt een traditionele makelaar voor het onderhandelen over de prijs van je woning. Wil je het hele proces graag uitbesteden aan een professional, dan is de traditionele makelaar een goede keuze. Meestal betaal je een makelaar in twee delen; een vast bedrag (ook wel opstartkosten genoemd) van ongeveer € 500,- en een percentage van de verkoopprijs van je woning (tegenwoordig zo'n 1%) voor zijn dienstverlening. Dit bedrag wordt dus hoger namate je woning voor meer verkocht wordt. Bij een gemiddelde koopwoning van € 300.000 komt dit dus uit op zo'n € 3.500,-.

De internetmakelaar € 1.290,-

Vind je het niet erg om zelf een aantal onderdelen te doen, maar wil je wel kunnen terugvallen op de expertise van een makelaar wanneer je het even niet weet? Dan is een internetmakelaar een goede optie. Een internetmakelaar neemt bepaalde onderdelen van het verkoopproces uit handen. Meestal bestaat dit uit juridische hulpverlening en hulp bij de onderhandelingen over de prijs van je woning. Meestal moet je bij een internetmakelaar wel een aantal dingen zelf doen, zoals het schrijven van de verkooptekst, het maken van foto's en plattegronden van je woning en het rondleiden van potentiële kopers. Omdat je een aantal dingen zelf doet, kun je wel besparen op de kosten. Je bent bij een gemiddelde internetmakelaar ongeveer een vast bedrag van € 1.290,- kwijt (afhankelijk van de diensten die je kiest).

Zelf je huis verkopen € 0,-

Een andere optie is om je woning zelf te verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar. Het grote voordeel is dat je dit als verkoper veel kosten bespaard. Wat veel mensen echter onderschatten is de hoeveelheid kopzorgen die het verkopen van je woning met zich mee kan brengen. je huis zelf op te koop zetten op social media is natuurlijk niet heel moeilijk, maar hoe bepaal je de vraagprijs van je woning, hoe regel je alles juridisch en hoe weet je of je het maximale uit je woning hebt gehaald? Het kan namelijk zo zijn dat je akkoord gaat met een 'mooi' bod, maar je eigenlijk nog € 10.000 meer had kunnen krijgen voor je woning. De vraag is dus: is het het waard om zelf veel tijd, moeite en kopzorgen in het verkopen van je woning te stoppen, wanneer je dit (deels) kan uitbesteden aan een professionele partij.

PRO DEO makelaar € 0,-

Spreekt het idee van een internetmakelaar je aan, maar vind je € 1.290,- te veel? Dan is PRO DEO makelaar voor jou een goede keus. Dit makelaarsconcept combineert het beste van twee werelden. De dienstverlening van een internetmakelaar, maar dan voor de huizenverkoper helemaal gratis. 'Hoe kan dit?' vraag je je misschien af. Deze makelaar rekent geen kosten aan de verkoper, maar berekent hun kosten door aan de koper. De koper kan deze kosten meenemen in de hypotheek, waardoor zij deze kosten niet eens direct met eigen geld hoeven te betalen. Bij PRO DEO makelaar krijg je dezelfde dienstverlening als een traditionele makelaar, met uitzondering van de bezichtingen die je zelf doet. Het totale pakket kost je als woningverkoper dus € 0,-! Als je meer te weten wilt komen over dit concept kijk dan eens op de site voor meer informatie.

 

Sluiten

Recent bekeken