Kosten besparen met een duurzamer huis? Dit kun je doen!

Een energiezuinig en duurzaam huis levert grote voordelen op. Allereerst comfort, want een goed geïsoleerde woning is minder koud. Maar het zorgt natuurlijk ook voor een lagere energierekening in deze toch al dure tijden. Hoe kun je je huis goed verduurzamen? Wat kun je eventueel zelf doen? En waar moet je op letten?

Ja, het is weer een investering. Maar wel een die zichzelf terugverdient. Want een goed geïsoleerd huis bezorgt je niet alleen een lagere energierekening, maar ook een hoger energielabel. Belangrijk om te weten, als het over de kosten gaat: er zijn subsidies en leningen beschikbaar. Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, dan is het mogelijk om een deel van de kosten terug te krijgen.

Isolatie
Hoe begin je? Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat de warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen.

Ben je een beetje handig, dan kun je sommige isolatieklussen zelf doen. Denk aan het isoleren van de vloer of het dak of het plaatsen van een voorzetwand. Vergeet dan niet om alle naden en kieren goed te dichten.

Onthoud dat bij een goed geïsoleerd huis de ventilatie erg belangrijk is. Je wilt dat de binnenlucht van optimale kwaliteit is, om schadelijke gevolgen voor je woning en je gezondheid te voorkomen. Daarmee gaat er wel wat energie verloren, maar dat kun je op verschillende manieren beperken. Bijvoorbeeld met zelfregelende roosters. Die reageren op de winddruk en laten minder lucht door als er harde wind op staat. Ze zijn makkelijk te plaatsen en niet zo duur.

Kozijnen, warmtepomp, zonnepanelen
Er zijn nog veel meer manieren om je woning te verduurzamen. De meeste mensen zullen die wel moeten uitbesteden.

  • Nieuwe kozijnen. Ook hiermee bespaar je flink op je energierekening. Dankzij isolatieglas en isolerende raam- en deurkozijnen hou je de warmte binnen, geniet je van heerlijk wooncomfort en geef je je huis meteen een nieuwe uitstraling.
  • Cv-installatie vervangen. Er zijn allerlei mogelijkheden zoals een warmtepomp, een zonneboilercombi of een biomassaketel met grondstoffen. Daarmee ben je voordeliger uit dan met fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie.
  • Hernieuwbare energie. Door te kiezen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepompboiler hergebruik je energie en bespaar je kosten.

Tips
Waar moet je op letten? Een paar tips. Mocht je een nieuwe woning met een laag of gemiddeld energielabel op het oog hebben, neem je energiebesparende maatregelen dan op in je hypotheekaanvraag. Als je investeert in energiebesparing kun je tot wel 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen.

Tegenwoordig ben je verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van je huis een geldig (definitief) energielabel te overhandigen. Dat energielabel moet je ook vermelden in de advertentie waarin je je huis te koop of te huur aanbiedt. Kopers en huurders kunnen hierdoor beter inschatten of zij hoge of lage stookkosten kunnen verwachten. Die kosten worden met de huidige prijzen alleen nog maar belangrijker.

Waardecheck
Wat is slimmer? Je woning verduurzamen of datzelfde geld investeren in een toekomstige woning? Als je daarover twijfelt, dan kijken en denken wij uiteraard graag met je mee.

Daarvoor is het onder andere belangrijk om te weten wat je huidige woning waard is. Op onze website heb je de mogelijkheid om een gratis waardecheck op te vragen. Zo heb je direct zicht op de actuele waarde. Aangezien we met de computer niet bij je naar binnen kunnen kijken, is dit een schatting op basis van de verkochte en vergelijkbare woningen bij jou in de buurt.

Om te bepalen of die waarde ook reëel is, komen we graag vrijblijvend bij je langs. Dan kunnen we meteen bekijken of we met onze dienstverlening iets voor je kunnen betekenen.

Woning gratis laten verkopen
Wist je trouwens dat je bij ons de mogelijkheid hebt om je woning gratis te laten verkopen. Geen makelaarskosten, geen courtage en zeker geen opstartkosten! En toch een ijzersterke én volledige presentatie op Funda met onder andere een professionele fotoshoot, (3D) plattegronden, video en 360-graden-foto’s.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met PRO DEO Makelaar. Wij lichten onze dienstverlening met alle plezier persoonlijk toe.