Het nieuwe taxatierapport: Wat zijn de gevolgen?

De taxatiebranche en geldverstrekkers hebben samen een nieuw model taxatierapport Wonen 2021 ontwikkeld. Het doel is hogere kwaliteit en meer leesbaarheid. Maar wat verandert er echt als je een taxatie wilt laten doen?

Man met loep bij een miniatuurhuis

De taxateur moet onder meer aangeven wat de onderhoudsstatus is, wat de eventuele kosten kunnen zijn van direct achterstallig onderhoud en welke kosten je als consument op de iets langere termijn kunt verwachten. Ook krijg je in dit nieuwe taxatierapport tips en adviezen over duurzaamheid. Daarnaast komt er meer aandacht voor de onderbouwing van de marktwaarde. Het rapport wordt dus uitgebreider en er komen extra onderdelen bij. Het doel van al die veranderingen is dat je beter wordt geïnformeerd over de kosten die nu en in de toekomst op je af gaan komen.

De taal van het rapport is ook fors onder handen genomen. De tekst is nu begrijpelijk voor consumenten. Zo min mogelijk juridisch en technisch taalgebruik, dus.

Extra kosten?

De hypotheekaanbieder heeft het taxatierapport nodig om de hypotheekaanvraag van kopers te kunnen accepteren. Er wordt gekeken naar de waarde en de staat van de aangekochte woning. Heeft de woning achterstallig onderhoud? Is de woning verhuurd, of zit er bijvoorbeeld erfpacht op? Als er niets aan de hand is, financiert de hypotheekaanbieder de volledige marktwaarde van de woning. Als je wilt verbouwen geldt de volledige marktwaarde van je woning na de verbouwing.

De introductie van het nieuwe model betekent dat alle taxateurs een scholingstraject moeten doorlopen. Zo moeten ze onder andere hun kennis over duurzaamheid verbreden om de gevraagde onderhoudssituaties en gebreken te kunnen herkennen en benoemen. Ze moeten het bijbehorende examen met een ruime voldoende afsluiten.

De extra werkzaamheden zorgen er wel voor dat taxateurs nu langer bezig zijn met het opstellen van het rapport en dus zullen de taxatiekosten helaas gaan stijgen. Maar in deze markt vallen die kosten in het niet bij de prijzen die voor woningen worden betaald. Kopers betalen vaak tienduizenden euro’s meer voor hun (droom)woning. Juist dan is het belangrijk dat je een taxatierapport krijgt dat de waarde van de aangekochte woning zo goed mogelijk onderbouwt.

Je moet de factuur van de taxatie wel zelf betalen. Gelukkig zijn die taxatiekosten wel weer aftrekbaar voor de belasting.

Taxatierapport binnen een week

Wat kunnen wij voor je doen? Bij Pro Deo Makelaar werken we met korte lijnen. Heb je snel een taxatierapport nodig, dan stellen we alles in het werk om die binnen één week klaar te hebben. We kunnen al een NWWI-taxatie doen vanaf 749 euro. Voor zowel appartementen als verbouwingen geldt een toeslag van 50 euro. Wij kunnen taxeren binnen een straal van 20km rondom Oss. Wil je dus snel een taxatierapport? Bel snel naar 088-06.06.606 of mail naar info@prodeomakelaar.nl