Makelaar PRO DEO wil met innovatief concept vastgoedmarkt opschudden

“Courtages van duizenden euro’s zijn echt niet meer van deze tijd”. De huizenmarkt moet goedkoper worden voor verkopers en transparanter voor kopers. Dat vinden ze bij PRO DEO Makelaar uit Oss. Het bedrijf ontwikkelde een innovatief en bijzonder concept, waarbij de verkoper in veel gevallen geen cent aan makelaarskosten betaalt. In de eigen regio boekte PRO DEO al veel succes, nu wil het ook de rest van Nederland veroveren.

 

De huizenmarkt moet goedkoper worden voor verkopers en transparanter voor kopers. Dat vinden ze bij PRO DEO Makelaar uit Oss. Het bedrijf ontwikkelde een innovatief en bijzonder concept, waarbij de verkoper in veel gevallen geen cent aan makelaarskosten betaalt. In de eigen regio boekte PRO DEO al veel succes, nu wil het ook de rest van Nederland veroveren.

“Courtages voor een makelaar van rond de anderhalf procent, dus regelmatig 5000 euro of meer, zijn niet meer van deze tijd”, zegt Angelo van Schaijk, directeur van PRO DEO Makelaar. “Het staat totaal niet in verhouding tot wat er in de huidige markt voor nodig is om een huis te kunnen verkopen.”

Samen met zijn zakelijke partner Ron Ruijs zette Van Schaijk PRO DEO Makelaar op. De basis daarvoor ligt bij het bedrijf Vastgoed Auctions dat Ruijs al in 2007 begon. Dat biedt makelaars een platform aan waarmee ze woningen per opbod kunnen verkopen. Daar borduurt PRO DEO nu op voort.

Verkoper betaalt niets

In het concept van PRO DEO Makelaar betaalt niet de verkoper, maar de koper de makelaarskosten. Geïnteresseerde kopers kunnen via een veilingplatform bieden op een huis en tegelijkertijd ook de voorwaarden voor dat bod aangeven. De verkoper beslist na het verstrijken van de termijn wie het huis krijgt, wat niet perse de hoogste bieder hoeft te zijn. De uiteindelijke koper betaalt een vaste veilingbijdrage van 1995 euro. Dat bedrag is onderdeel van de koopsom en kan daarom meegenomen worden in de financiering.

De verkoper betaalt in veel gevallen dus niets. Ruijs: “Toch doen we alles wat een traditionele makelaar ook doet, zoals prijsadvies, professionele fotografie, een verkooptekst opstellen, inmeten en het maken van plattegronden. Ook de plaatsing op Funda, zorgen voor een verkoopbord, persoonlijke begeleiding, onderhandelen en het opmaken van de koopovereenkomst valt binnen ons pakket. Alleen voor het organiseren van eventuele bezichtigingen vragen wij een klein bedrag. Onze manier van werken gaat niet ten koste van de verkoopprijs. Sterker nog: door te werken met een veiling krijg je het maximale bedrag voor je huis.”

Transparantie

Ook voor de koper biedt het concept voordelen, vertelt Sander Bouman, makelaar bij PRO DEO. “Gebrek aan transparantie is een groeiend probleem in onze sector. Bij ons verloopt het bieden volledig transparant. Je hebt altijd de mogelijkheid om nogmaals een bod uit te brengen nadat je bent overboden. Geen gesloten enveloppen, geen afspraken van ons met andere makelaars en geen woningen die al voor de markt uit zijn verkocht. Iedere koper krijgt een eerlijke kans.”

In de regio Oss bleek het concept een groot succes. Van Schaijk: “We hebben onze dienst de afgelopen tijd verder verbeterd en nu zijn we klaar om door te groeien, in heel Nederland. We geloven echt dat dit de toekomst is en dat we hiermee de vastgoedmarkt gaan opschudden.”