Minder hypotheekrente betalen met een NHG Hypotheek? Het kan!

Wil je minder rente betalen op je hypotheek? Dan is een NHG-hypotheek voor jou wellicht een uitkomst. In dit artikel hebben we onderzocht wat een NHG-hypotheek voor jou kan doen en wat jij erdoor kan besparen.

Je hebt al uren, dagen, weken zitten kijken op Funda voor je nieuwe woning en eindelijk heb je hem gevonden. Voordat je een bod doet op je droomhuis is het belangrijk om te kijken of je het huis kunt betalen. De meeste mensen zullen een dergelijk bedrag niet in cash hebben klaarliggen en zullen het overige nodige geld dus moeten lenen doormidddel van een hypotheek. In dat geval heb je de keuze tussen een een hypotheek met en zonder NHG. Wellicht heb je wel eens van NHG gehoord, maar wat is het nu precies, wat heb je eraan en het meest belangrijk: Kan jij er geld door besparen? Het antwoord? Jazeker kan dat!

Wat is NHG en waarom is het belangrijk?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Je kan NHG zien als een soort verzekering met leuke extra's die ervoor zorgt dat wanneer je onverhoopt je woonlasten niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld omdat je ontslagen wordt of gaat scheiden, je niet met de restschuld blijft zitten. NHG zorgt er dan voor dat de overheid garant staat voor het aflossen van de restschuld. In andere woorden: je blijft dan zelf niet met tienduizenden euro's aan schuld zitten en kan in veel gevallen zonder gedoe weer door.

Iedere Maand Besparen op je Hypotheekrente 

Daarnaast krijg je wanneer je een NHG-Hypotheek neemt vaak korting op je maandelijkse rente. Volgens Geld.nl kan dit variëren tussen de 0,5% en 0,8% op je maandelijkse hypotheekrente. Dit lijkt misschien niet veel, maar je kan over een periode van 30 jaar kan je besparing met deze NHG-korting al gauw oplopen tot duizenden euro's. Kijk hoeveel jij zou kunnen besparen met de handige bespaarcheck van DeHypotheekShop.

Voorwaarden voor NHG-Hypotheek

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo mag de aanschafprijs van je huis niet boven de maximale marktwaarde van € 310.000,- zitten. Als je een hogere hypotheek wil is het dus niet mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. Daarnaast moet je bij het afsluiten van een NHG-hypotheek rekenen op eenmalige kosten à 0,7% van je hypotheekbedrag. Dit kan soms wat ingewikkeld zijn. Het is daarom belangrijk dat je bij het afsluiten van een hypotheek altijd een professional inschakeld, zodat je precies weet waar je aan toe bent en je niet voor onverwachte zaken komt te staan. Gelukkig komen er sinds 2020 steeds meer mensen in aanmerking voor NHG.

Minder kosten, Meer profijt!

Ook is het nemen van een NHG-Hypotheek recentelijk nog aantrekkelijker gemaakt door veranderingen die zijn doorgevoerd. We hebben de voordelen hieronder op een rijtje gezet. 

Voordelen van NHG Hypotheek 2020

  • De borgsom is verlaagd naar 0,7% van je hypotheekbedrag (was 0.9%). Dat is € 500,- besparing op een hypotheek twv. € 250.000,-
  • Maximale lening is verhoogd naar € 310.000,- (was € 290.000,-). Hierdoor kunnen meer mensen een NHG-hypotheek krijgen.
  • Mogelijkheid om 106% van je woningwaarde te lenen als je je huis gaat verduurzamen. Dit bedrag is nu maximaal € 18.600,- (was € 17.400,-). Dat betekent dat je 106% van je woningwaarde kan lenen als je die 6% gebruikt om je woning te verduurzamen.

Benieuwd naar alle voordelen van NHG? lees dan .deze post

Bron: Geld.nl | NHG.nl | Eigenhuis.nl | DeHypotheekShop | Akxent

Voordelen NHG Hypotheek 2020