Energielabel aanvragen wordt 25x duurder in 2021

Het aanvragen van een energielabel voor je woning wordt gemiddeld 25 keer duurder. Van € 7,50 naar € 190,- euro. Met deze gigantische kostensprong gaan de kosten voor het aanvragen van een energielabel omhoog per 1 Januari 2021. Dit blijkt uit een nieuw voorstel van Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.

 

Invoer is onbegrijpelijk

"Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis", aldus directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH) Cindy Van de Velde-Kremer. Ze noemt het idee van minister Ollongren 'onbegrijpelijk', onder andere omdat het nieuwe aanvraagsysteem niet perse beter is dan het huidige systeem. 

Een energielabel is verplicht wanneer je je woning wilt verkopen. Zo'n label is ervoor bedoeld om de volgende bewoner van je woning bewust te maken van de (on)zuinigheid van je woning.

Waarom is het label duurder? 

Op dit moment kost een label € 7,50 en heeft deze een geldigheidsduur van tien jaar en kan deze gemakkelijk digitaal worden aangevraagd. In het nieuwe plan is echter bepaald dat er een energiedeskundige langs moet komen om de waarden van je huis op te meten. In de praktijk levert dit verkopers alleen niet zo veel op, maar staan er wel flinke kosten tegenover.

Het advies aan iedere wooneigenaar die de komende 10 jaar hun huis mogelijk zou willen verkopen luidt daarom: Vraag dit jaar nog een definitief energielabel aan, voordat de prijs 25x omhoog gaat in 2021.

Een energielabel voor jouw woning kun je (nu nog) gemakkelijk online aanvragen op energielabelvoorwoningen.nl.