NHG goedkoper in 2020 | Ook voor oversluiters

Ben je van plan om komend jaar een huis te kopen of je hypotheek over te sluiten? Goed nieuws! Als je een hypotheek zoekt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kun je deze vanaf 1 januari 2020 goedkoper afsluiten!

Vanaf de eerste dag van 2020 kun je flink besparen op het afsluiten van je NHG hypotheek. Op dit moment zijn de eenmalige kosten (ook wel borgtochtprovisie genoemd) voor het afsluiten van de hypotheek nog 0,9% van je hypotheekbedrag. Vanaf komend jaar wordt dit verlaagd naar 0,7%. Dit lijkt misschien niet veel, maar op een woning van €250.000 is je korting toch al ruim €500. Da's toch een leuk extraatje! 

De NHG is een soort verzekering voor een eventuele restschuld na het verkopen van je huis. Niemand weet van tevoren hoe zijn/haar leven gaat lopen. Als je nu een hypotheek afsluit, kun je de kosten prima betalen, maar als er iets in je privésituatie veranderd (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid)  dan kan het zijn dat je je maandlasten niet meer kan betalen en je je woning gedwongen moet verkopen. Hou je na die verkoop een restschuld over? Dan wordt deze door de NHG afgelost. Niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je hypotheekverstrekker. Omdat je hypotheekverstrekker minder risico loopt, betaal je bij een NHG-hypotheek ook een lagere hypotheekrente dan bij een hypotheek zonder NHG. 

Meer mensen in aanmerking voor NHG 

Ook komen vanaf volgend jaar meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Nu mag je hypotheekbedrag nog maximaal €290.000 euro zijn om in aanmerking te komen voor NHG, maar dit wordt verhoogd naar €310.000 euro. De reden hiervan is de alsmaar stijgende huizenprijzen. En wil je energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek? Dan kan dat tot 6% boven de marktwaarde van de woning. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor NHG? Doe hier de online check!

Ook goed nieuws voor oversluiters

Mensen die hun bestaande NHG-hypotheek willen oversluiten, betalen vanaf volgend jaar geen borgtochtprovisie meer. Verhoog je tegelijk je hypotheekbedrag? Dan betaal je alleen NHG-kosten over de verhoging. Wanneer je je nog iets meer wil verdiepen in dit onderwerp kun je dit artikel doorlezen dat je een overzicht geeft van alles wat er is veranderd voor de NHG in 2020.

Bronnen: Telegraaf | nhg.nl 

 

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?